Salut!
Le gasesc pe undeva? Am cautat insa nu-mi apar...Merci!
caractere lb. spaniola...!?
- BuGsY
- Fost coleg
- Ext: Nu
- Server: Windows
- Nivel phpBB: Mediu
- Nivel php: Mediu
Traducerea forumului în spaniolă phpBB 2 Languages Spanish
Nu am prea înteles treaba cu caracterele! Citeşte Cum adaug setul de caractere româneşti unei pagini web? şi află codul pentru caracterele spaniole
Nu am prea înteles treaba cu caracterele! Citeşte Cum adaug setul de caractere româneşti unei pagini web? şi află codul pentru caracterele spaniole

Salut!
Cred ca nu m-am exprimat eu OK. Scuze.
Deci...am instalat un forum ( tema Morpheus) in limba romana (fara diacritice) si vreau ca userii sa poate scrie si in limba spaniola...adica textul in care se utilizeaza litere cu diacritice specifice acestei limbi..sa poata fi vizibil.
Nu sunt lamurit exact unde trebuie bagat pachetul de limba spaniola. Precizez ca nu doresc ca userii sa poata aleage limba de vizualizare a forumului in spaniola ci numai sa le apara corect textele care contin literele cu diacritice. Merci!
Cred ca nu m-am exprimat eu OK. Scuze.
Deci...am instalat un forum ( tema Morpheus) in limba romana (fara diacritice) si vreau ca userii sa poate scrie si in limba spaniola...adica textul in care se utilizeaza litere cu diacritice specifice acestei limbi..sa poata fi vizibil.
Nu sunt lamurit exact unde trebuie bagat pachetul de limba spaniola. Precizez ca nu doresc ca userii sa poata aleage limba de vizualizare a forumului in spaniola ci numai sa le apara corect textele care contin literele cu diacritice. Merci!
- BuGsY
- Fost coleg
- Server: Windows
Kwas, en httpd.conf cambiepor Citeşte articolul sugerat de mine iar în loc de ISO-8859-2 pui ISO-8859-1
Cod: Selectaţi tot
AddDefaultCharset UTF-8
Cod: Selectaţi tot
AddDefaultCharset ISO-8859-1
- secarica
- Utilizator înregistrat
- Versiune: 3.x
- Server: UNIX/Linux
În primul rînd: de ce spaniolilor li se oferă posibilitatea ca limba lor să fie reprodusă corect, iar românilor nu ?Kwas scrie:Deci...am instalat un forum ( tema Morpheus) in limba romana (fara diacritice) si vreau ca userii sa poate scrie si in limba spaniola...adica textul in care se utilizeaza litere cu diacritice specifice acestei limbi..sa poata fi vizibil.
În al doilea rînd: scrierea simultană în ambele coduri de pagină (ISO-8859-1 şi ISO-8859-2) poate sau poate să nu fie posibilă. Depinde mai puţin de forumul în sine, cît de configurarea serverului şi/sau a bazei de date.
Nu prea ştiu de ce, pur şi simplu am observat asta pe diferite instalări / utilizări ale forumurilor în general şi parcă nu doar phpBB.
Mai concret: pentru o codare de pagină anume (să zicem Central European ISO-8859-2), la introducerea textului de la tastatură, dacă scrii cu caracterele care sunt incluse în această codare (de exemplu diacriticele româneşti), caracterele vor fi stocate în baza de date ca atare (nici o problemă aici).
Dacă foloseşti caractere care nu sunt incluse în codare de pagină respectivă (pentru exemplul ales - unele caractere din limba franceză sau spaniolă), respectivele caractere vor fi codate de către browser şi trimise bazei de date sub forma & # xxx ; (fără spaţii), unde xxx este valoarea Unicode a caracterului respectiv, în format zecimal. În teorie, baza de date va stoca informaţia ca atare. La operaţia inversă (la citire), baza de date oferă browser-ului şirul & # xxx ;, iar browserul va decoda şirul respectiv şi va afişa la loc caracterul corespunzător.
Problema este că, uneori, se întîmplă ca utilizatorul să vadă respectivele caractere chiar sub forma & # xxx ; şi să îşi bage picioarele în el de text (firesc). Motivul este că "cineva" (eu încă n-am aflat cine, dar se pare că este cazul la unele baze de date) se trezeşte să transforme caracterul & în & amp ; (fără spaţii), iar şirul respectiv devine & amp ; # xxx ;. Caz în care browser-ul va afişa şirul direct, ruinînd textul.
Toată teoria de mai sus este valabilă şi invers - adică dacă pagina este codată, de exemplu, Western ISO-8859-1, caracterele limbii franceze şi/sau spaniole vor fi trimise şi stocate ca atare, iar caracterele româneşti sunt supuse codării / decodării de către browser şi riscului de a fi aiurite de "cineva" pe drum.
Mai este şi problema browser-ului Opera, care la versiuni anterioare lui 7.xx avea unele probleme cu codările de tipul & # xxx ;.
Ca o concluzie, compune nişte mesaje de test scriind şi în română şi în spaniolă (instalează pe sistemul tău ambele tastaturi pentru asta) şi vezi ce iese. Nu este nevoie de publicarea definitivă a mesajelor, o simplă previzionare este suficientă.
Simplu, nu ?

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești